Brexit biedt opportuniteiten voor handel tussen VK en Port of Antwerp

Brexit biedt opportuniteiten voor handel tussen VK en Port of Antwerp

Vandaag bezocht kersvers Brits ambassadeur Martin Shearman de haven van Antwerpen. Een eerste kennismaking met de troeven van de tweede grootste haven van Europa, waarbij Brexit hoog op de agenda stond. Hoewel de onzekerheid omtrent Brexit blijft duren, is één ding duidelijk: zodra het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaat, onder welke vorm dan ook, zal er heel wat veranderen voor het goederenvervoer tussen beide regio’s. Port of Antwerp ziet daarbij opportuniteiten in een modal shift van ferry- naar containertransport via short sea verbinding.

Story image

Modal shift naar short sea

Goederen die Europa binnenkomen of verlaten via ferry-havens, krijgen post-Brexit te maken met meer controles en administratie. Brexit betekent daarbij meer controles van mensen, goederen en documenten. Wat dan weer resulteert in hogere kosten, congestie en langere transittijden.

Port of Antwerp anticipeert dat begeleide vrachtwagens daarbij deels vervangen zullen worden door onbegeleid containertransport per schip via ‘short sea’. ‘Short sea’ betekent zo veel als goederen, die aan boord worden gebracht met behulp van kranen, onbegeleid per schip transporteren waarbij geen volledige oceaan wordt gekruist. Port of Antwerp zet daarom volop in op een verdere uitbreiding van de maritieme verbindingen met het VK, om zo deel van de oplossing te zijn voor de gevolgen van de Brexit. Dat Antwerpen na de Brexit meer dan ooit dé gateway wil zijn tussen Europa en het Verenigd Koninkrijk werd vandaag ook duidelijk gemaakt aan ambassadeur Shearman.

Goede vrienden en handelspartners blijven zelfs in moeilijke en onzekere tijden met elkaar praten’, stelde CEO van Port of Antwerp – Jacques Vandermeiren tijdens zijn ontmoeting met de ambassadeur.

VK belangrijke maritieme handelspartner

Met bijna 17 miljoen ton cargo was het Verenigd Koninkrijk in 2018 de tweede belangrijkste maritieme partner voor Port of Antwerp. De grootste goederencategorieën zijn chemicaliën, aardolieproducten en veel verkochte consumentengoederen zoals voeding, toiletartikelen en cosmetica. Verbonden met negen Britse en Ierse havens, zullen bestaande en nieuwe ‘short sea’ verbindingen tussen Antwerpen en de VK, in de aanloop naar en na 31 oktober 2019, allicht aan belang winnen.

Port of Antwerp klaar voor Brexit

Kort na het Britse Brexit referendum in 2016, heeft een Port of Antwerp taskforce van ‘Brexperts’ nauw samengewerkt met verschillende stakeholders om negatieve Brexit gevolgen voor de haven te minimaliseren. Een toegewijd team met  onder andere leden van de Belgische Douane, het Agentschap voor Voedselveiligheid en vertegenwoordigers van de havengemeenschap.

'Brexit creëert niet alleen uitdagingen maar ook opportuniteiten voor de handel tussen het VK & Ierland en het Europese vasteland. Met meer short sea oplossingen in de logistieke keten, kunnen we niet alleen de betrouwbaarheid verhogen. Ook de afhankelijkheid van vrachtwagens voor de 'last mile' vermindert, samen met de kosten en CO2 uitstoot’, aldus Justin Atkin – vertegenwoordiger voor Port of Antwerp in het VK en Ierland.

De Antwerpse logistieke dienstverleners hebben een stapje voor door hun ervaring met niet-Europees maritiem verkeer. Die expertise zorgt voor een vlotte afhandeling van de douane-administratie en snelle transittijden.

Ook de douane autoriteiten bereiden zich voor: ‘We namen intussen 386 full time werknemers in dienst om het hoofd te kunnen bieden aan de Brexit. Door 930.000 extra importverklaringen en 4,5 miljoen bijkomende exportverklaringen, is de uitdaging enorm’, stelt Kristian Vanderwaeren – Directeur-Generaal van de Belgische Douane & Accijnzen. 

Geen confituur na Brexit

‘Think Brexit will get your berries into a jam?’, een nieuwe ‘white paper’ van Port of Antwerp moet bedrijven wakker schudden om hun logistieke keten onder de loep te nemen. Vol praktische info om toekomstige onzekerheden of vertragingen te vermijden met ‘short sea’ verbindingen. Lees de volledige paper hier.

 

Over Port of Antwerp

Als tweede grootste haven van Europa, is de haven van Antwerpen een belangrijke levensader voor de Belgische economie: meer dan 300 lijndiensten naar meer dan 800 bestemmingen zorgen voor wereldwijde connectiviteit. De haven van Antwerpen behandelt jaarlijks zo'n 231 miljoen ton internationale maritieme lading en huisvest de grootste geïntegreerde chemische cluster in Europa. De haven van Antwerpen zorgt, direct en indirect, voor een totaal van rond de 143.000 jobs en voor een toegevoegde waarde van ruim 20 miljard euro.

Trouw aan haar missie ‘Thuishaven als hefboom voor een duurzame toekomst’ wil Havenbedrijf Antwerpen flexibel inspelen op een snel evoluerende maritieme markt, zodat de haven een toonaangevende rol als wereldhaven kan blijven spelen. De nadruk ligt daarbij op samenwerking, een groot aanpassingsvermogen, een sterke focus op innovatie en digitalisering, en op duurzaam toegevoegde waarde, alsook op verantwoordelijkheid ten opzichte van de samenleving.

Havenbedrijf Antwerpen is een NV van publiek recht, met de stad Antwerpen als enige aandeelhouder. Het stelt ruim 1.600 medewerkers te werk. Havenschepen Annick De Ridder is de voorzitter van de raad van bestuur en Jacques Vandermeiren is CEO en voorzitter van het directiecomité, dat de dagelijkse leiding verzorgt. www.portofantwerp.com

Het telefoonnummer +32 492 15 41 39 is uitsluitend voor persvragen. Voor andere vragen mag je mailen naar communicatie@portofantwerp.com

Port of Antwerp
Havenhuis
Zaha Hadidplein 1
2030 Antwerpen