Port of Antwerp ontvangt Congolese president Felix Tshisekedi

In aanwezigheid van de Congolese president Felix Tshisekedi en havenschepen Annick de Ridder ondertekende CEO van Port of Antwerp Jacques Vandermeiren vandaag een Samenwerkingsprotocol tussen Port of Antwerp International en het Congolese staatsbedrijf Société Commerciale des Transports et des Ports (SCTP). Het protocol heeft de ambitie de reeds bestaande samenwerking tussen de havens van Matadi en Antwerpen te intensifiëren.

In het bijzonder zal Port of Antwerp expertise aanleveren om in DR Congo een havenautoriteit op te richten. Jacques Vandermeiren beklemtoonde bij de ondertekening dat Port of Antwerp International (PAI), een filiaal van Port of Antwerp, uitermate geschikt is om de Congolese autoriteiten hierin bij te staan. PAI beschikt over ruime ervaring op het Afrikaanse continent en heeft sinds vorig jaar ook het beheer van de haven van Cotonou (Benin) in handen genomen. De havens van Antwerpen en Matadi zijn sinds 2003 verzusterd.

Jacques Vandermeiren: “Dit akkoord demonstreert de jarenlange goede verstandhouding tussen de Antwerpse havengemeenschap en DRC. Het is een erkenning voor de internationale reputatie van Port of Antwerp International en bevestigt onze markleiderspositie als haven op het Afrikaanse continent.”

Over Port of Antwerp

Als tweede grootste haven van Europa, is de haven van Antwerpen een belangrijke levensader voor de Belgische economie: meer dan 300 lijndiensten naar meer dan 800 bestemmingen zorgen voor wereldwijde connectiviteit. De haven van Antwerpen behandelt jaarlijks zo'n 231 miljoen ton internationale maritieme lading en huisvest de grootste geïntegreerde chemische cluster in Europa. De haven van Antwerpen zorgt, direct en indirect, voor een totaal van rond de 143.000 jobs en voor een toegevoegde waarde van ruim 20 miljard euro.

Trouw aan haar missie ‘Thuishaven als hefboom voor een duurzame toekomst’ wil Havenbedrijf Antwerpen flexibel inspelen op een snel evoluerende maritieme markt, zodat de haven een toonaangevende rol als wereldhaven kan blijven spelen. De nadruk ligt daarbij op samenwerking, een groot aanpassingsvermogen, een sterke focus op innovatie en digitalisering, en op duurzaam toegevoegde waarde, alsook op verantwoordelijkheid ten opzichte van de samenleving.

Havenbedrijf Antwerpen is een NV van publiek recht, met de stad Antwerpen als enige aandeelhouder. Het stelt ruim 1.600 medewerkers te werk. Havenschepen Annick De Ridder is de voorzitter van de raad van bestuur en Jacques Vandermeiren is CEO en voorzitter van het directiecomité, dat de dagelijkse leiding verzorgt. 

www.portofantwerp.com

Het telefoonnummer +32 492 15 41 39 is uitsluitend voor persvragen. Voor andere vragen mag je mailen naar communicatie@portofantwerp.com

Port of Antwerp
Havenhuis
Zaha Hadidplein 1
2030 Antwerpen