Port of Antwerp test slimme armband om coronabesmettingen op de werkvloer te voorkomen

Port of Antwerp test slimme armband om coronabesmettingen op de werkvloer te voorkomen

Port of Antwerp en technologiebedrijf Rombit slaan de handen in elkaar om Covid-besmettingen op de werkvloer te voorkomen. Rombit ontwikkelde hiervoor de Romware Covid Radius, een digitale armband om social distancing en contact tracing te waarborgen. Port of Antwerp gaat als eerste aan de slag met de innovatieve armband.

Port of Antwerp test als eerste

Rombit heeft voor deze armband, de Romware Covid Radius, functionaliteiten toegevoegd aan haar bestaande veiligheidsarmband Romware ONE. Dit zal werkgevers helpen om de strenge voorschriften van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) na te leven, met respect voor de privacy van de werknemer. Bovendien onderschrijft het hiermee de oproep van de Vlaamse Overheid om digitale oplossingen te creëren die de samenleving door de coronacrisis kunnen loodsen. Port of Antwerp, dat recent een project opstartte met de veiligheidsarmband Romware ONE, gaat de Corona-functionaliteiten nu als eerste gebruiken.

Social distancing en contact tracing 

De nieuwe Covid-armband zet in de eerste plaats in op social distancing. Komen werknemers te dicht bij elkaar, dan krijgen ze een waarschuwingssignaal. Privacy staat hier voorop: de Covid Wearable stuurt op geen enkel ogenblik locatie- of andere gevoelige data door van de werknemer.

De armband laat ook contact tracing toe: is iemand besmet, dan kan een preventieadviseur of gemachtigd vertrouwenspersoon nagaan met welke collega’s hij of zij in contact geweest is, om meer besmettingen te voorkomen.

Story image
Jacques Vandermeiren, CEO Port of Antwerp: "Innovatie en digitale transformatie zijn cruciaal in tijden van crisis. Het is van essentieel belang dat de haven blijft draaien en dat onze medewerkers op een veilige manier kunnen werken. Daarom zien we veel waarde in deze oplossing en zal binnenkort een team van operationele medewerkers met de armband aan de slag gaan."
John Baekelmans, CEO Rombit: "De nieuwe 1,5 meter economie steunt op betrouwbare hulpmiddelen. We doen er daarom ook alles aan om de aangepaste veiligheidsarmband zo snel mogelijk in een grote oplage op de markt te kunnen brengen, zodat we kunnen bijdragen aan een veilige doorstart voor de economie. De internationale interesse is nu al enorm.”
Havenschepen Annick De Ridder: “Het is van fundamenteel belang dat onze economie zo snel mogelijk terug op volle toeren kan draaien en dat we inzetten op manieren om deze heropstart veilig te laten verlopen. Als haven van Antwerpen dragen we graag ons steentje bij door onze maatschappelijke rol op te nemen en te functioneren als proeftuin voor technologische innovatie.”

Over Rombit

Rombit maakt havens en industriële ondernemingen efficiënter, veiliger en dynamischer. Het technologiebedrijf ontwikkelt geïntegreerde software- en hardware oplossingen op maat, gestoeld op een grondige marktkennis en technologische expertise. Rombit is opgericht in 2012 en uitgegroeid tot een onderneming met 60 werknemers en klanten zoals Havenbedrijf Antwerpen, Deme, PSA, Brabo, Zuidnatie en Stad Antwerpen. In 2017 nam Rombit de beveiligingsfirma Sercotec over. Eind 2019 voerde Rombit zijn tweede kapitaalverhoging door. Begin april 2020 gaf oprichter Jorik Rombouts de fakkel door aan John Baekelmans (CEO Rombit) en Wouter De Geest (Voorzitter Raad van Bestuur) en nam Rombit het opleidingsbedrijf Drivity over

Contact Rombit:

Charlotte Sterkens - Marketing & Communications Manager Rombit
[email protected]
​+32 (0) 499 33 10 73
​ 
​W: www.rombit.be
​W: www.romware.com
​W: www.covidradius.com

 

Over Port of Antwerp-Bruges

Met een totale doorvoer van 271 miljoen ton per jaar vormt Port of Antwerp-Bruges een belangrijk knooppunt in de wereldwijde handel en industrie. De haven is een cruciale schakel voor de afhandeling van containers, de trafiek van stukgoed en de overslag van voertuigen. Port of Antwerp-Bruges is de thuisbasis voor 1.400 bedrijven en huisvest de grootste geïntegreerde chemische cluster in Europa. De haven zorgt, direct en indirect, voor een totaal van 164.000 jobs en voor een toegevoegde waarde van 21 miljard euro.

Port of Antwerp-Bruges heeft een duidelijke ambitie: de eerste wereldhaven worden die economie, mens en klimaat verzoent. De haven wil niet alleen haar groeitraject duurzaam verderzetten, maar ook haar unieke positie als logistiek, maritiem en industrieel platform inzetten om het voortouw te nemen in de transitie naar een circulaire en koolstofarme economie. Samen met de havengemeenschap, klanten en andere partners gaat Port of Antwerp-Bruges actief op zoek naar innovatieve oplossingen voor een duurzame toekomst. De verantwoordelijkheid ten opzichte van de omgeving en, bij uitbreiding, de samenleving staat hoog op de agenda.

De havensites van Antwerpen en Zeebrugge worden uitgebaat door het Havenbedrijf Antwerpen-Brugge, een nv van publiek recht met de Stad Antwerpen en de Stad Brugge als aandeelhouders. Het stelt 1.800 medewerkers te werk. Antwerps havenschepen Annick De Ridder is de voorzitter van de raad van bestuur en Brugs burgemeester Dirk De fauw de ondervoorzitter. Jacques Vandermeiren is de CEO en voorzitter van het directiecomité, dat de dagelijkse leiding verzorgt.

 www.portofantwerpbruges.com

Het telefoonnummer +32 492 15 41 39 is uitsluitend voor persvragen. Voor andere vragen mag je mailen naar [email protected]

Port of Antwerp-Bruges
Havenhuis
Zaha Hadidplein 1
2030 Antwerpen