Skip to Content
Port of Antwerp verbindt zijn naam aan Antwerp Night Marathon, parcours passeert langs het Havenhuis.

Port of Antwerp verbindt zijn naam aan Antwerp Night Marathon, parcours passeert langs het Havenhuis.

Story image

Port of Antwerp wordt de title partner van de nieuwe Antwerpse stadsmarathon, die op zaterdagavond 12 september zal plaatsvinden. Meteen wordt ook het parcours bekend gemaakt. De eerste editie van de Port of Antwerp Night Marathon start op de Vlaamse Kaai, doet vier Antwerpse districten aan, passeert langs tal van iconische gebouwen en finisht aan het evenementenplein aan de Scheldekaaien Sint-Andries.

De organisatie van de Antwerp Night Marathon en Port of Antwerp zijn een engagement voor meerdere jaren aangegaan.

“Wij zijn trots om partner te zijn”, zegt Jacques Vandermeiren, CEO van Port of Antwerp. “Sportevenementen zoals deze brengen mensen samen en dat sluit perfect aan bij onze identiteit als Port of Antwerp. Bovendien zet het onze stad én haven op een mooie en sportieve manier in de kijker bij een internationaal publiek. Natuurlijk ben ik ook zeer tevreden dat het parcours langs ons Havenhuis komt, wat immers is uitgegroeid tot één van de iconen van onze stad.” 

Naast title partner Port of Antwerp zijn ook AA Drink en Q8 een partnership aangegaan met de Antwerp Night Marathon.  

PARCOURS DWARS DOOR DE BINNENSTAD

De Port of Antwerp Night Marathon gaat om 19u van start, een uur voor zonsondergang. De lopers lopen dus letterlijk de nacht én de prachtige Antwerpse binnenstad tegemoet.   

Het parcours situeert zich volledig op Rechteroever in de districten Antwerpen, Hoboken, Berchem en Borgerhout. Vanaf de start op de Vlaamse Kaai trekken de lopers zuidwaarts richting de olympische wijk op het Kiel. Via de Bolivartunnel onder het Vlinderpaleis gaat het opnieuw noordwaarts. 

Het wordt voor de deelnemers genieten van de passages langs iconische Antwerpse landmarks als het Centraal Station, de Boerentoren,  het MAS en het Havenhuis. Het door Zaha Hadid ontworpen gebouw met het ‘diamanten dak’ is het meest noordelijke punt van de Port of Antwerp Night Marathon. De laatste lus van het parcours loopt via het Havenhuis langs de Schelde tot op de Grote Markt en zo in rechte lijn naar de finish aan het evenementenplein aan de Scheldekaaien Sint-Andries.

OOK VOOR SUPPORTERS IDEAAL

Het gaat om 42 (of 21) unieke kilometers, oftewel 1 grote ronde. De vorm van het parcours in de binnenstad maakt het voor de toeschouwers heel makkelijk om de lopers meermaals in actie te zien. Ook voor de deelnemers aan de Port of Antwerp Night Marathon Relay biedt het compacte parcours veel voordelen. Zo zullen alle aflossingspunten op wandelafstand van de start- en finishzone liggen: op de Amerikalei, aan het Operaplein en op de Oudaan. Ook de halve marathon blijft in het hart van de stad, in de zone tussen Vlinderpaleis en Havenhuis. De talrijke animaties langs het parcours (muziekbands, dj’s en andere) zullen bij deelnemers én supporters voor een geweldige vibe zorgen. 

“De Port of Antwerp Night Marathon bundelt het rijke erfgoed van onze stad in een prachtig parcours”, vat burgemeester Bart De Wever mooi samen. “Alle deelnemers en toeschouwers krijgen daardoor een unieke kans om met ondergaande zon de Antwerpse geschiedenis letterlijk te doorlopen. Ik kijk er alvast erg naar uit om dat mee te ervaren.” 

INSCHRIJVEN

Ruim 8 maanden voor op 12 september het startschot zal weerklinken, hebben zich al bijna 3000 lopers ingeschreven voor de Port of Antwerp Night Marathon, Half Marathon of Relay. Ruim 20% van de deelnemers komt uit het buitenland. 28 verschillende nationaliteiten schreven zich al in. Online inschrijven kan via www.portofantwerpnightmarathon.com.

PARCOURSPLAN

Download HIER het parcoursplan van de Port of Antwerp Night Marathon.

PROGRAMMA

Vrijdag 11 september

  • 16u00-20u00: Opening expo en afhalen deelnamepakket

Zaterdag 12 september

·         10u00 : Opening expo en afhalen deelnamepakket

·         18u30 : Start Port of Antwerp Night Half Marathon

·         19u00 : Start Port of Antwerp Night Marathon & Port of Antwerp Night Marathon Relay (10,7 – 11,5 – 7 – 13 km)

·         01u00 : Aankomst laatste finisher

MEER INFO OP:  www.portofantwerpnightmarathon.com.  

Over Port of Antwerp

Als tweede grootste haven van Europa, is de haven van Antwerpen een belangrijke levensader voor de Belgische economie: meer dan 300 lijndiensten naar meer dan 800 bestemmingen zorgen voor wereldwijde connectiviteit. De haven van Antwerpen behandelt jaarlijks zo'n 231 miljoen ton internationale maritieme lading en huisvest de grootste geïntegreerde chemische cluster in Europa. De haven van Antwerpen zorgt, direct en indirect, voor een totaal van rond de 143.000 jobs en voor een toegevoegde waarde van ruim 20 miljard euro.

Trouw aan haar missie ‘Thuishaven als hefboom voor een duurzame toekomst’ wil Havenbedrijf Antwerpen flexibel inspelen op een snel evoluerende maritieme markt, zodat de haven een toonaangevende rol als wereldhaven kan blijven spelen. De nadruk ligt daarbij op samenwerking, een groot aanpassingsvermogen, een sterke focus op innovatie en digitalisering, en op duurzaam toegevoegde waarde, alsook op verantwoordelijkheid ten opzichte van de samenleving.

Havenbedrijf Antwerpen is een NV van publiek recht, met de stad Antwerpen als enige aandeelhouder. Het stelt ruim 1.600 medewerkers te werk. Havenschepen Annick De Ridder is de voorzitter van de raad van bestuur en Jacques Vandermeiren is CEO en voorzitter van het directiecomité, dat de dagelijkse leiding verzorgt. 

www.portofantwerp.com

Het telefoonnummer +32 492 15 41 39 is uitsluitend voor persvragen. Voor andere vragen mag je mailen naar communicatie@portofantwerp.com

Port of Antwerp
Havenhuis
Zaha Hadidplein 1
2030 Antwerpen