Port of Antwerp zet fors in op stukgoed: zoektocht naar breakbulk kandidaat voor Churchilldok gestart

Port of Antwerp zet fors in op stukgoed: zoektocht naar breakbulk kandidaat voor Churchilldok gestart

Het Churchilldok, gelegen in het midden van de haven, wordt een volwaardig ‘Breakbulkdok’. Aan het zuiden van dit dok komt namelijk een watergebonden concessie vrij waarbij Port of Antwerp er resoluut voor kiest om er stukgoedactiviteiten te ontwikkelen. Hiermee toont de haven dat ondanks de druk op dit segment door mondiale handelsperikelen en de coronacrisis, breakbulk een absolute prioriteit blijft en dat ze dit wilt blijven ondersteunen.

Multimodaal ontsloten

De zone rond het Churchilldok is historisch gegroeid tot één van de belangrijkste plekken voor breakbulk terminals in de haven. De concessie in kwestie, gelegen te midden van bestaande breakbulk activiteiten, is 15 hectare groot en multimodaal ontsloten met onmiddellijke toegang tot het Europese weg-, spoor- en binnenvaartnetwerk. Daardoor vinden breakbulk goederen snel en betrouwbaar hun weg van de Europese productie- en consumptiecentra naar alle hoeken van de wereld en omgekeerd.

Synergiën tussen logistieke spelers

Talrijke logistieke spelers bieden op deze plek diverse diensten met een hoge toegevoegde waarde op maat van de klant. Zo zijn er dienstverleners voor de behandeling, assemblage, kwaliteitscontrole, verpakking en opslag van stukgoederen. Dit breed aanbod van toegevoegde waarde diensten zorgt ervoor dat de goederen volgens de wens van de eindklant worden bewerkt zonder heel wat overtollige transport- en behandelingskosten.

Antwerpen, thuishaven voor stukgoed

Het verschepen van breakbulk, zoals staal, projectlading en woudproducten, vergt een product specifieke aanpak: geen enkele zending is identiek. Dankzij de “can do”-mentaliteit en de uitgebreide ervaring van de vele dienstverleners kan de haven van Antwerpen elk jaar bijna 9 miljoen ton aan conventioneel stukgoed met oog voor kwaliteit verschepen.

Meer informatie over deze vrijgekomen concessie kan je vinden op https://www.portofantwerp.com/nl/terrein-aan-churchilldok-zuid

Jacques Vandermeiren, CEO Port of Antwerp: “Antwerpen is sinds vele eeuwen de breakbulk haven bij uitstek in Europa. Daardoor is alle kwaliteit, ervaring en flexibiliteit in huis om oplossingen op maat van de klant te voorzien. Breakbulk genereert een hoge toegevoegde waarde in de portfolio van onze haven, dus is het van cruciaal belang dat we deze goederen blijven onder de aandacht brengen.”
Havenschepen Annick De Ridder: “Breakbulk zit in het DNA van de haven van Antwerpen en blijft een absolute prioriteit. Ondanks handelsperikelen en de economische groeivertragingen blijft breakbulk een van onze zes commerciële pijlers. De overslag en -productie van breakbulk gaan onverminderd door en dat is te danken aan de inspanningen die onze breakbulk community levert om onze haven op de kaart te zetten als een sterk merk op vlak van kwaliteit, ervaring en flexibiliteit. Ik kan niet genoeg benadrukken dat ik hen enorm dankbaar ben, zij maken van Port of Antwerp de thuishaven van breakbulk.”

 

 

Over Port of Antwerp

Als tweede grootste haven van Europa, is de haven van Antwerpen een belangrijke levensader voor de Belgische economie: meer dan 300 lijndiensten naar meer dan 800 bestemmingen zorgen voor wereldwijde connectiviteit. De haven van Antwerpen behandelt jaarlijks zo'n 231 miljoen ton internationale maritieme lading en huisvest de grootste geïntegreerde chemische cluster in Europa. De haven van Antwerpen zorgt, direct en indirect, voor een totaal van rond de 143.000 jobs en voor een toegevoegde waarde van ruim 20 miljard euro.

Trouw aan haar missie ‘Thuishaven als hefboom voor een duurzame toekomst’ wil Havenbedrijf Antwerpen flexibel inspelen op een snel evoluerende maritieme markt, zodat de haven een toonaangevende rol als wereldhaven kan blijven spelen. De nadruk ligt daarbij op samenwerking, een groot aanpassingsvermogen, een sterke focus op innovatie en digitalisering, en op duurzaam toegevoegde waarde, alsook op verantwoordelijkheid ten opzichte van de samenleving.

Havenbedrijf Antwerpen is een NV van publiek recht, met de stad Antwerpen als enige aandeelhouder. Het stelt ruim 1.600 medewerkers te werk. Havenschepen Annick De Ridder is de voorzitter van de raad van bestuur en Jacques Vandermeiren is CEO en voorzitter van het directiecomité, dat de dagelijkse leiding verzorgt. 

www.portofantwerp.com

Het telefoonnummer +32 492 15 41 39 is uitsluitend voor persvragen. Voor andere vragen mag je mailen naar communicatie@portofantwerp.com

Port of Antwerp
Havenhuis
Zaha Hadidplein 1
2030 Antwerpen