SAFIR drone demonstraties in DronePort startschot voor simultane dronevluchten boven Antwerpen

SAFIR drone demonstraties in DronePort startschot voor simultane dronevluchten boven Antwerpen

Het SAFIR-consortium van partners: Amazon Prime Air, Aveillant, C-Astral, DronePort, Elia, Explicit, Helicus, Port of Antwerp, Proximus, SABCA, Skeyes, Tekever en Unifly, testte vandaag voor het eerst, in DronePort Sint-Truiden, simultane dronevluchten voor onder andere: pakketbezorgingen, inspectievluchten en noodsituaties. Ook Europees Commissaris voor Vervoer Violeta Bulc volgde de demonstraties vanop de eerste rij. SAFIR staat voor ‘Safe and Flexible Integration of Initial U-space Services in a Real Environment’. Na de eerste proefronde in Sint-Truiden is de pers uitgenodigd, op donderdag 26 september, om samen met dronespecialisten de resultaten van de tweede, live demonstraties boven Antwerpen te bekijken.

DronePort demonstraties

De demonstraties van vandaag en later deze maand verlenen praktische inzichten aan het publiek-private partnerschap SESAR. De entiteit verantwoordelijk voor de coördinatie van alle onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten van de EU voor luchtverkeersbeheer. Zo dragen de demonstraties bij aan het regelgevend proces van de Europese Commissie voor een veilige, gestandaardiseerde en meer harmonieuze toegang tot het luchtruim voor drones. Ook Port of Antwerp werkt actief mee aan dit project, want:

Drones zijn een sleutelelement voor de uitbouw van een digitaal zenuwstelsel doorheen de haven van Antwerpen. Een live-feed van de diverse havenactiviteiten dankzij een netwerk van autonome drones is een dankbaar instrument voor de hele havengemeenschap. Door de combinatie van industrie en logistiek is de havenomgeving bovendien een uitstekende proeftuin voor het SAFIR project en andere geplande drone demonstraties,” stelt Erwin Verstraelen – Chief Digital Information & Innovation Officer bij Port of Antwerp.

U-space diensten

U-space is een stimulerend kader dat op termijn de toegang tot alle lagen van het Europese luchtruim moet vereenvoudigen, ook voor de bemande luchtvaart en luchtverkeersleidingen. Als alles goed gaat, zijn de eerste U-Space basisdiensten tegen het einde van 2019 beschikbaar. Zo wordt een waaier aan dronemissies mogelijk binnen een duurzaam Europees ecosysteem dat wereldwijd compatibel is. Momenteel worden sommige dronemissies beperkt, omdat een duidelijk regelgevend kader ontbreekt.

“Drones staan voor innovatie, nieuwe burgerdiensten, nieuwe business modellen en economische groei. U-space zal helpen om het potentieel van deze nieuwe dienstverlening te ontplooien, en zorgt zo voor een veilige én beveiligde integratie van dronemobiliteit in zowel stedelijke als landelijke omgevingen,” aldus EU Commissaris Violeta Bulc.

Antwerpse testcase

Na de proefronde bij DronePort in Sint-Truiden, testen de SAFIR partners simultane dronevluchten boven de Antwerpse binnenstad en haven. Een wereldprimeur. De pers kan de resultaten van deze testcase bekijken en toelichting krijgen van de betrokken partners in het Havenhuis op donderdag 26 september, om 10:00. Beeldmateriaal is ook beschikbaar. Schrijf je in via: communicatie@portofantwerp.com

 

 

 

Over Port of Antwerp

Als tweede grootste haven van Europa, is de haven van Antwerpen een belangrijke levensader voor de Belgische economie: meer dan 300 lijndiensten naar meer dan 800 bestemmingen zorgen voor wereldwijde connectiviteit. De haven van Antwerpen behandelt jaarlijks zo'n 231 miljoen ton internationale maritieme lading en huisvest de grootste geïntegreerde chemische cluster in Europa. De haven van Antwerpen zorgt, direct en indirect, voor een totaal van rond de 143.000 jobs en voor een toegevoegde waarde van ruim 20 miljard euro.

Trouw aan haar missie ‘Thuishaven als hefboom voor een duurzame toekomst’ wil Havenbedrijf Antwerpen flexibel inspelen op een snel evoluerende maritieme markt, zodat de haven een toonaangevende rol als wereldhaven kan blijven spelen. De nadruk ligt daarbij op samenwerking, een groot aanpassingsvermogen, een sterke focus op innovatie en digitalisering, en op duurzaam toegevoegde waarde, alsook op verantwoordelijkheid ten opzichte van de samenleving.

Havenbedrijf Antwerpen is een NV van publiek recht, met de stad Antwerpen als enige aandeelhouder. Het stelt ruim 1.600 medewerkers te werk. Havenschepen Annick De Ridder is de voorzitter van de raad van bestuur en Jacques Vandermeiren is CEO en voorzitter van het directiecomité, dat de dagelijkse leiding verzorgt. www.portofantwerp.com

Het telefoonnummer +32 492 15 41 39 is uitsluitend voor persvragen. Voor andere vragen mag je mailen naar communicatie@portofantwerp.com

Port of Antwerp
Havenhuis
Zaha Hadidplein 1
2030 Antwerpen