Skip to Content
BASF Antwerpen wint Port of Antwerp Sustainability award 2021

BASF Antwerpen wint Port of Antwerp Sustainability award 2021

Welzijn en gezondheid dit jaar rode draad

21 juni 2021 - Vandaag werd de derde Sustainability Award van de haven van Antwerpen uitgereikt aan BASF Antwerpen. Met deze award willen Alfaport Voka, Maatschappij Linkerscheldeoever en Port of Antwerp bedrijven in de haven stimuleren om duurzame projecten te ontwikkelen. BASF Antwerpen won met een project waarin gezondheid en welzijn van de medewerkers centraal staat. De uitreiking van de award ging samen met de lancering van een nieuw Sustainability Trend Report, dat dit jaar voor het eerst volledig digitaal is. Het rapport geeft een overzicht van de duurzaamheidsinspanningen van de havengemeenschap en de vruchten die deze afwerpen.

En de winnaar is: BASF Antwerpen

Samen met de havengemeenschap bouwt Port of Antwerp aan een duurzame haven, waarbij de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties centraal staan. De Sustainability award is een initiatief van Port of Antwerp, Maatschappij Linkerscheldeoever en Alfaport Voka dat een project beloont dat op een opmerkelijke manier bijdraagt aan de SDG’s en op die manier ook andere bedrijven inspireert. 15 havenbedrijven dongen mee naar deze award, die dit jaar in het teken staat van SDG3: welzijn en gezondheid. De vakjury, onder leiding van havenschepen Annick De Ridder selecteerde daaruit drie genomineerden. Samen met de puntentelling van de jury bepaalde het grote publiek via een online stemming dat de award dit jaar naar BASF Antwerpen gaat. Het winnende project ‘B-Fit@BASF’ stimuleert het gezondheidsbewustzijn van de medewerkers op basis van de pijlers voeding, beweging en mentaal welzijn.

Marc Van Breda, Vice President EHS & Energy Policy van BASF Antwerpen: “B-Fit@BASF stimuleert al 10 jaar op een laagdrempelige en toffe manier de gezondheid van haar 3500 medewerkers.  Denk aan: gezonde voeding, regelmatige beweegsessies, een shiftkookboek voor en door shiftmedewerkers, slaapcoaching & gepersonaliseerd voedings- en bewegingsadvies. Zo gaan we voor vitale medewerkers in een gezonde werkomgeving.”

BASF krijgt een plaats in de Walk of Sustainability aan de voet van het Havenhuis, naast de vorige winnaars Ecluse  (2016) en CMB (2018). Naast BASF waren ook Deme en HyTrucks genomineerd voor de award; Deme met een programma rondom veerkracht en weerbaarheid tegen stress en Hytrucks, een samenwerking van Air Liquide, DATS 24 en Port of Antwerp, met vrachtwagens op waterstof.

Sustainability Trend Report in een nieuw jasje

Samen met de uitreiking van de award werd vandaag ook het nieuwe Sustainability Trend Report gelanceerd. Centraal staan de gezamenlijke duurzaamheidsinspanningen van het havenplatform in het kader van de SDG’s. Het rapport is dit jaar voor het eerst volledig digitaal: Sustainability Trend Report. Hierdoor kan het rapport continu geactualiseerd worden.

Inspanningen leiden tot resultaat

Het rapport geeft, aan de hand van cijfers en grafieken, een kritische en objectieve analyse van de duurzame inspanningen in de haven van Antwerpen.

Havenschepen Annick De Ridder: “Dit jaar staat de award in het teken van SDG 3 Gezondheid & welzijn. Uit de inzendingen voor de award bleek al hoe belangrijk het is voor bedrijven om te investeren in gezondheid, welzijn en veiligheid. De cijfers uit het Trend Report bevestigen dit. Infrastructuur is één zaak. Maar de coronacrisis heeft benadrukt hoe belangrijk de rol van de mensen is. Om de haven draaiend te houden, zijn weerbaarheid en veerkracht van werknemers essentieel.”
Peter Van de Putte, directeur Maatschappij Linkerscheldeoever (MLSO): “Om de positie van de haven van Antwerpen als knooppunt in een wereldwijd netwerk te verzekeren, moeten we ons voorbereiden op toekomstige uitdagingen. Duurzaam groeien en inzetten op groenere logistiek en de vergroening van de containersector zijn verantwoordelijkheden die we ook als MLSO zeer ernstig nemen. Dankzij het Trend Report kunnen we nu de vinger aan de pols houden.”
Stephan Vanfraechem, algemeen directeur Alfaport Voka: “De vergroening van scheepvaart, logistiek en industrie speelt ook een cruciale rol in het verbeteren van de luchtkwaliteit. Sinds 2000 merken we een globaal dalende trend bij de emissies van NOx (stikstofoxiden), PM (fijn stof) en SO2 (zwaveldioxide). Deze dalende trend zet zich ook in de nieuwe cijfers door, de Europese grenswaarden blijven gerespecteerd. De inspanningen van industrie, logistieke bedrijven en scheepvaart op het gebied van alternatieve brandstoffen, hernieuwbare energie en technologische verbeteringen werpen hun vruchten af en dat is zeer goed nieuws.”

 

Over Port of Antwerp

Als tweede grootste haven van Europa, is de haven van Antwerpen een belangrijke levensader voor de Belgische economie: meer dan 300 lijndiensten naar meer dan 800 bestemmingen zorgen voor wereldwijde connectiviteit. De haven van Antwerpen behandelt jaarlijks zo'n 231 miljoen ton internationale maritieme lading en huisvest de grootste geïntegreerde chemische cluster in Europa. De haven van Antwerpen zorgt, direct en indirect, voor een totaal van rond de 143.000 jobs en voor een toegevoegde waarde van ruim 20 miljard euro.

Trouw aan haar missie ‘Thuishaven als hefboom voor een duurzame toekomst’ wil Havenbedrijf Antwerpen flexibel inspelen op een snel evoluerende maritieme markt, zodat de haven een toonaangevende rol als wereldhaven kan blijven spelen. De nadruk ligt daarbij op samenwerking, een groot aanpassingsvermogen, een sterke focus op innovatie en digitalisering, en op duurzaam toegevoegde waarde, alsook op verantwoordelijkheid ten opzichte van de samenleving.

Havenbedrijf Antwerpen is een NV van publiek recht, met de stad Antwerpen als enige aandeelhouder. Het stelt ruim 1.600 medewerkers te werk. Havenschepen Annick De Ridder is de voorzitter van de raad van bestuur en Jacques Vandermeiren is CEO en voorzitter van het directiecomité, dat de dagelijkse leiding verzorgt. 

www.portofantwerp.com

Het telefoonnummer +32 492 15 41 39 is uitsluitend voor persvragen. Voor andere vragen mag je mailen naar communicatie@portofantwerp.com

Port of Antwerp
Havenhuis
Zaha Hadidplein 1
2030 Antwerpen