Skip to Content
Muurschildering in Antwerpse haven zorgt voor imposante eyecatcher

Muurschildering in Antwerpse haven zorgt voor imposante eyecatcher

Verbinden van stad en haven

Port of Antwerp, Euroports en Treepack slaan de handen in elkaar om op een creatieve manier de haven van Antwerpen en de havenmedewerkers dichterbij de stad te brengen. Hiervoor kreeg de gevel van Euroports aan de Vosseschijnstraat een kleurrijke muurschildering van maar liefst 680 m² oppervlakte.

Samen met Euroports, één van de grootste logistieke bedrijven in de haven, zet Port of Antwerp de haven en alle mensen die er werken op een inspirerende manier in de kijker. Dit deel van de haven zal door de indrukwekkende 200 meter lange gevel opgefleurd worden. Het creatieve luik werd voorzien door Treepack, specialist in het beschilderen van publieke en commerciële ruimtes.

Havenmedewerkers in de kijker
De imposante eyecatcher toont op een unieke manier waar beide bedrijven voor staan: duurzaamheid, diversiteit en verbinding. Een bonte strandloper staat voor de lokale fauna en flora, terwijl DeWaterbus en een binnenvaartschip de mobiliteit in de haven representeren. De skyline van Antwerpen, het MAS en het Havenhuis worden ook afgebeeld, waardoor de link tussen haven en stad wordt gemaakt. Centraal in het kunstwerk staan de mensen, aangezien zij diegene zijn die de haven doen draaien. Van havenarbeider tot bootman en van kapitein tot recreant, ze vormen allemaal onderdeel van de Antwerpse haven en verdienen een plaats op de gevel.

Het kunstwerk zal ook te vinden zijn op de gratis Street Art Cities app.

Havenschepen Annick De Ridder: “Met dit creatief project zetten we onze haven op een originele manier in de kijker en creëren we een bijzonder landmark dat je niet meteen in deze omgeving verwacht. Zo zetten we in op een niet alledaagse verfraaiing van gebouwen in de haven en kunnen we passanten en bezoekers verrassen."
Group COO Erik Klönhammer: “Als bedrijf spelen we een cruciale rol in de maatschappij. Deze muurschildering brengt deze rol perfect tot uiting, waarbij de integratie met de inwoners van de stad, onze werknemers, en met de haven, onze “raison d’être”, prachtig in beeld gebracht wordt. Ook onze inspanningen naar het milieu toe hebben een plaats gevonden in dit kunstwerk. Het was werkelijk een verademing om in deze moeilijke covid-tijden te mogen meewerken aan dit project met een positieve en optimistische boodschap!”
Treepack founder Junes Bazouz: “Street art verbindt mensen en wanneer het juist gebracht wordt, creëert het een sociaal-lokaal draagvlak en geeft het een nieuwe dynamiek aan onze omgeving. Voor dit kunstproject zijn we opzoek gegaan naar artiesten die zich focussen op biodiversiteit, samenleving en duurzaamheid. Dat bracht ons op de keuze voor de artiesten van Harmonia Gama. Zij combineren abstracte en hedendaagse kunst en visualiseren in de muurschildering de link tussen de haven, de leefomgeving en de mens.”

Over Euroports

Euroports is één van de grootste havenbedrijven in Europa. Jaarlijks behandelt Euroports meer dan 60 miljoen ton aan breakbulk, dry bulk, containers en liquids. Euroports ontwikkelt, exploiteert en beheert wereldwijde maritieme supply chain-oplossingen voor internationale klanten in verscheidene industriesectoren, zoals forest, staal, project cargo, agrobulk, fertilizers en minerals. Nieuwe flows voor de circulaire industrie en de groene energiesector worden volop ontwikkeld. Het netwerk van Euroports strekt zich wereldwijd uit over strategisch gekozen locaties. Euroports biedt een scala aan diensten aan, zowel op eigen terminals als op terminals van klanten. Daarbovenop biedt Euroports een breed portfolio aan multimodale expeditie diensten en oplossingen. Al de activiteiten van Euroports, op eigen terminals en elders, worden geleid door toegewijde, professionele teams met expertise in de verschillende industriesectoren.

Over Treepack

Treepack is gespecialiseerd in het verfraaien van publieke en commerciële ruimtes. In de afgelopen jaren transformeerden ze talrijke gebouwen en openbare plaatsen met muurschilderingen en street art waaronder de kunstroute in de naburige wijk Luchtbal en de voormalige Samga-Silo langs het havenhuis. Deze silo moest afgelopen jaar plaatsmaken voor de aanleg van de Oosterweelverbinding. Nu dit uniek stuk kunstwerk is verdwenen zet Treepack meer en meer in op een aangename beleving door kunst in openbare ruimte in én rondom het havengebied.

 

Over Port of Antwerp

Als tweede grootste haven van Europa, is de haven van Antwerpen een belangrijke levensader voor de Belgische economie: meer dan 300 lijndiensten naar meer dan 800 bestemmingen zorgen voor wereldwijde connectiviteit. De haven van Antwerpen behandelt jaarlijks zo'n 231 miljoen ton internationale maritieme lading en huisvest de grootste geïntegreerde chemische cluster in Europa. De haven van Antwerpen zorgt, direct en indirect, voor een totaal van rond de 143.000 jobs en voor een toegevoegde waarde van ruim 20 miljard euro.

Trouw aan haar missie ‘Thuishaven als hefboom voor een duurzame toekomst’ wil Havenbedrijf Antwerpen flexibel inspelen op een snel evoluerende maritieme markt, zodat de haven een toonaangevende rol als wereldhaven kan blijven spelen. De nadruk ligt daarbij op samenwerking, een groot aanpassingsvermogen, een sterke focus op innovatie en digitalisering, en op duurzaam toegevoegde waarde, alsook op verantwoordelijkheid ten opzichte van de samenleving.

Havenbedrijf Antwerpen is een NV van publiek recht, met de stad Antwerpen als enige aandeelhouder. Het stelt ruim 1.600 medewerkers te werk. Havenschepen Annick De Ridder is de voorzitter van de raad van bestuur en Jacques Vandermeiren is CEO en voorzitter van het directiecomité, dat de dagelijkse leiding verzorgt. www.portofantwerp.com

Het telefoonnummer +32 492 15 41 39 is uitsluitend voor persvragen. Voor andere vragen mag je mailen naar communicatie@portofantwerp.com

Port of Antwerp
Havenhuis
Zaha Hadidplein 1
2030 Antwerpen