Skip to Content
Port of Antwerp bindt strijd aan tegen plastic vervuiling

Port of Antwerp bindt strijd aan tegen plastic vervuiling

Jan De Nul wint Port of Antwerp “Plastic Challenge” en nieuwe plasticvanger Doeldok wordt in gebruik genomen.

Port of Antwerp reikt vandaag een prijs van 10.000 euro uit aan het bedrijf Envisan (Jan De Nul Group). Zij zullen een soort stofzuiger bouwen die plastic pellets uit de havennatuur verwijdert. Vandaag wordt ook een plasticvanger in gebruik genomen die drijvend afval opvangt uit het Doeldok. “Het is Port of Antwerp menens met de vervuiling van plastics” zegt Chief Digital, Information & Innovation Officer Erwin Verstraelen.

Plasticvrij natuurgebied
Een half jaar geleden lanceerde Port of Antwerp de ‘Galgeschoor Plastic Challenge’ om innovatieve oplossingen te sprokkelen voor de historische vervuiling van het Antwerpse natuurgebied Galgeschoor met plastic pellets. Van de meer dan 50 inzendingen kwamen de initiatieven van Arcadis, Deme Group en Envisan (Jan De Nul) op de shortlist.  Alle drie baseerden ze zich op het ‘stofzuigerprincipe’ dat pellets via zuigkracht uit de natuur verwijdert.

Een jury van innovatie-en milieuexperten reikte een prijs van 10.000 euro uit aan Envisan. Voor hun ontwerp vertrok het bedrijf van het uitgangspunt van een grote, manoeuvreerbare stofzuiger. Envisan zal het ontwerp samen met Port of Antwerp verder ontwikkelen om vanaf 2020 in te zetten voor de opkuis van het Galgeschoor. 

Story image
Annick De Ridder, Havenschepen: “Innovatie en geloof in onze onderzoekers en ondernemers is de enige weg vooruit. We zijn opgetogen over de hoge kwaliteit en creativiteit van de inzendingen voor de challenge. Plastics hebben een plaats in de haven, maar die plaats is niet in de Schelde, het dokwater of de natuur. Ik hoop dat we binnen een aantal jaar deze initiatieven niet meer nodig hebben, omdat we tegen dan kunnen voorkomen in plaats van genezen. Een welverdiende proficiat aan alle deelnemers, samen zetten we onze schouders onder een duurzame haven.”

Plasticvanger
Port of Antwerp stelde vandaag ook een nieuwe plasticvanger voor. Die zal plastics en ander drijfafval uit het Doeldok vissen zodat het zich niet verder verspreidt via de waterwegen. ‘Patje plastic’ kreeg ook een paar ogen omdat hij een belangrijke ambassadeur van Port of Antwerp is in de strijd voor een properdere haven.

Het ontwerp is een “proof of concept” van de hand van het Nederlandse bedrijf Allseas. De plasticvanger is gemaakt uit 75% gerecycleerde materialen en vergaart  groot en klein afval in een vergaarbak van 8 m3. De vanger is volledig mechanisch en gebruikt enkel wind, water en zwaartekracht om het dokwater schoon te houden.

Een smalle drijvende arm van 100 meter, met een diepte van 1,5 meter, leidt het afval naar de vergaarbak. Daar scheidt een reeks filters het grote van het kleine afval. Wanneer de vanger vol zit, hijst een kraanwagen vanaf de kade de modulaire bakken op en brengt het afval weg.

Open Innovation Platform
Port of Antwerp werkt actief aan een schone haven van de toekomst met een open innovatieplatform om originele, innovatieve ideeën te verzamelen. Het doel? Alle concepten rond afvoeren en verwerken van plastics verzamelen om deze vervolgens te realiseren met verschillende partijen.

“Het is Port of Antwerp menens met de vervuiling van plastics. Met deze initiatieven werken we aan het verwijderen van plastic afval, pellets en historische vervuiling. Daarnaast hebben we ook een heel programma opgestart om te vermijden dat plastics in de natuur terechtkomen” zegt Erwin Verstraelen.

 

Over Port of Antwerp

Als tweede grootste haven van Europa, is de haven van Antwerpen een belangrijke levensader voor de Belgische economie: meer dan 300 lijndiensten naar meer dan 800 bestemmingen zorgen voor wereldwijde connectiviteit. De haven van Antwerpen behandelt jaarlijks zo'n 231 miljoen ton internationale maritieme lading en huisvest de grootste geïntegreerde chemische cluster in Europa. De haven van Antwerpen zorgt, direct en indirect, voor een totaal van rond de 143.000 jobs en voor een toegevoegde waarde van ruim 20 miljard euro.

Trouw aan haar missie ‘Thuishaven als hefboom voor een duurzame toekomst’ wil Havenbedrijf Antwerpen flexibel inspelen op een snel evoluerende maritieme markt, zodat de haven een toonaangevende rol als wereldhaven kan blijven spelen. De nadruk ligt daarbij op samenwerking, een groot aanpassingsvermogen, een sterke focus op innovatie en digitalisering, en op duurzaam toegevoegde waarde, alsook op verantwoordelijkheid ten opzichte van de samenleving.

Havenbedrijf Antwerpen is een NV van publiek recht, met de stad Antwerpen als enige aandeelhouder. Het stelt ruim 1.600 medewerkers te werk. Havenschepen Annick De Ridder is de voorzitter van de raad van bestuur en Jacques Vandermeiren is CEO en voorzitter van het directiecomité, dat de dagelijkse leiding verzorgt. 

www.portofantwerp.com

Het telefoonnummer +32 492 15 41 39 is uitsluitend voor persvragen. Voor andere vragen mag je mailen naar communicatie@portofantwerp.com

Port of Antwerp
Havenhuis
Zaha Hadidplein 1
2030 Antwerpen