Skip to Content
Port of Antwerp - Uitzonderlijke groei reefersegment

Port of Antwerp - Uitzonderlijke groei reefersegment

Haven 100% operationeel tijdens coronacrisis

Ondanks de moeilijke omstandigheden naar aanleiding van Covid-19, realiseerde de haven van Antwerpen gedurende het eerste kwartaal een zeer sterke groei in het volume van reefercontainers voor perishables. Deze uitzonderlijke volumes zijn het resultaat van de groeiende rol die de haven speelt in de reefermarkt en toegenomen vraag naar gezonde voeding en farmaceutische producten.

Groei van 23%
De haven zag het eerste kwartaal een sterke toename van de trafieken van perishables. In totaal werden 252.452 TEU reefercontainers behandeld, een groei van +23% ten opzichte van het eerste kwartaal van 2019. Dit is, gezien de moeilijke omstandigheden naar aanleiding van de coronacrisis, een uitzonderlijke groei, in vergelijking met 3,8%  en 7,2 % in het eerste kwartaal van respectievelijk 2018 en 2019.

Haven 100% operationeel
Sinds de uitbraak van Covid-19 is de haven dankzij de dagelijkse inzet en het engagement van heel de havengemeenschap 100% operationeel gebleven. Hierdoor kon de haven zijn functie als een onmisbare schakel voor de bevoorrading van Europa blijven invullen en blijven bijdragen aan een efficiënte logistieke keten. De ervaren dienstverleners bleven ondanks de uitdagingen garant staan voor een snelle en kwaliteitsvolle lossing. Verschillende logistieke diensten zoals opslag en afhandeling van douane- en voedselinspectieformaliteiten bleven efficiënt verlopen. Na enkele versoepelingen  in afhandeling van fytosanitaire documenten kon er ook digitaal gewerkt worden zodat bij het ontbreken van een origineel certificaat geen blokkades ontstonden.

Johan Claes, Director Sea-invest, Belgium New Fruit Wharf: “We zijn er doorheen gans de periode in geslaagd om de hinder voor de klanten te beperken tot het absolute minimum. Het heeft ons heel wat investeringen en inspanningen gekost om aan alle richtlijnen te voldoen alsook een enorme inzet en flexibiliteit van onze medewerkers. Dit heeft er wel voor gezorgd dat we geen enkele vertraging tijdens onze logistieke operaties ondervonden hebben.”
Marc Beliën, Hoofd van de Lokale Controle Eenheid in Antwerpen voor het FAVV: ”FAVV had een business continuity plan klaarliggen dat als doel heeft de continuïteit van de FAVV bevoegdheden te garanderen en dit ondanks de impact van een crisissituatie. Het stipuleert dat de import- en export controles van levensmiddelen een prioritaire taak zijn en in geen geval mogen onderbroken worden. Dit zorgde voor een adequate reactie op de maatregelen en risico’s die Covid-19 met zich meebracht. Bijvoorbeeld het gebruik van digitale certificaten in plaats van een papieren versie. Door ons flexibel personeelsplan, hebben we eveneens het verhoogde aantal inspecties kunnen opvangen. Die zijn het gevolg van de verhoogde importactiviteiten in de haven van Antwerpen enerzijds en anderzijds ook door de recent aangepaste Plant Health regelgeving die in heel Europa in voege is gegaan.”

Gunstige ligging en optimale dienstverlening
Deze resultaten zijn ook een bevestiging van de steeds belangrijkere rol die de haven van Antwerpen speelt in de reefermarkt. Dankzij de gunstige inlandse en centrale locatie van de haven, kiezen containerrederijen actief op de grote reefermarkten Antwerpen steeds vaker als eerste Europese aanloophaven. Deze biedt verladers van ‘perishables’ korte transittijden naar de belangrijkste consumentenmarkten in Europa.

Annemie Bosschaerts, Reefer Manager MSC Belgium NV: “Voor de cruciale perishable trades blijft MSC bewust kiezen voor Antwerpen als eerste aanloophaven gezien haar strategische ligging en gateway van en naar Europa. MSC neemt hierbij ook haar verantwoordelijkheid als belangrijke spil in de distributie van essentiële voedings- en pharmaproducten. Hiervoor voorzien we steeds voldoende capaciteit en equipment, zo heeft MSC ook volop de kaart getrokken van Antwerpen bij het positioneren van haar grootste reefer repairshop, S11.”
Ingrid Vanstreels, Key Accountmanager Shippers & Forwarders, Port of Antwerp: “Deze uitzonderlijke cijfers voor het eerste kwartaal zijn een bevestiging van onze inspanningen om de ‘perishables’ haven bij uitstek te zijn in Europa. En dankzij de inzet van het gehele havenplatform hebben we dit ook kunnen waarmaken tijdens de moeilijke omstandigheden van de afgelopen maanden.”
Over Port of Antwerp

Als tweede grootste haven van Europa, is de haven van Antwerpen een belangrijke levensader voor de Belgische economie: meer dan 300 lijndiensten naar meer dan 800 bestemmingen zorgen voor wereldwijde connectiviteit. De haven van Antwerpen behandelt jaarlijks zo'n 231 miljoen ton internationale maritieme lading en huisvest de grootste geïntegreerde chemische cluster in Europa. De haven van Antwerpen zorgt, direct en indirect, voor een totaal van rond de 143.000 jobs en voor een toegevoegde waarde van ruim 20 miljard euro.

Trouw aan haar missie ‘Thuishaven als hefboom voor een duurzame toekomst’ wil Havenbedrijf Antwerpen flexibel inspelen op een snel evoluerende maritieme markt, zodat de haven een toonaangevende rol als wereldhaven kan blijven spelen. De nadruk ligt daarbij op samenwerking, een groot aanpassingsvermogen, een sterke focus op innovatie en digitalisering, en op duurzaam toegevoegde waarde, alsook op verantwoordelijkheid ten opzichte van de samenleving.

Havenbedrijf Antwerpen is een NV van publiek recht, met de stad Antwerpen als enige aandeelhouder. Het stelt ruim 1.600 medewerkers te werk. Havenschepen Annick De Ridder is de voorzitter van de raad van bestuur en Jacques Vandermeiren is CEO en voorzitter van het directiecomité, dat de dagelijkse leiding verzorgt. www.portofantwerp.com

Het telefoonnummer +32 492 15 41 39 is uitsluitend voor persvragen. Voor andere vragen mag je mailen naar communicatie@portofantwerp.com

Port of Antwerp
Havenhuis
Zaha Hadidplein 1
2030 Antwerpen